@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » 如何在一部電腦上同時安裝繁體及簡體WINDOW????

2007-10-16 00:51 sojet
最近需用簡體字與內地朋友交流,希望在電腦同時安裝

Window簡體和繁體版..請各位高手指教....謝謝!!

2007-10-16 03:07 scau
[quote]Originally posted by [i]sojet[/i] at 2007-10-16 12:51 AM:
Window簡體和繁體版..請各位高手指教....謝謝!! [/quote]

唔係咁明你話的在電腦同時安裝簡體和繁體版!

因為可以係安裝兩個唔同版本的 Windows 係電腦度, 即係平時所講的 Multi Boot, 一個係 Boot 繁體 Windows, 而另一個係 Boot 簡體 Windows.
而另一個方法係在一個英文版的 Windows (一定要係 Professional 版)內安裝了兩個版本的 MUI, 到時在控制台內選取其中一個語言後 Boot 機便可以使用, 所以你要說清楚你想點做.

2007-10-16 09:44 i553041
[quote]Originally posted by [i]sojet[/i] at 2007-10-16 12:51 AM:

Window簡體和繁體版..請各位高手指教....謝謝!! [/quote]
其實繁體中文版的Windows XP (你應該係用XP吧?),係可以輸入簡體字的!

[img]http://aycu28.webshots.com/image/31627/2002689573079288077_rs.jpg[/img]

如果你只係「需要使用簡體字與內地朋友交流」,我實在唔明白點解要裝多一個簡體Windows囉!?

就算繁體Windows XP需要安裝國內的簡體字軟體...
也可以使用Microsoft Applocale解決亂碼問題的!
[url]http://h611.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=85209[/url]

2007-10-17 00:33 sojet
謝謝2位高手指教...再想請問如何安裝Multi Boot????

2007-10-17 09:16 scau
[quote]Originally posted by [i]sojet[/i] at 2007-10-17 12:33 AM:
謝謝2位高手指教...再想請問如何安裝Multi Boot???? [/quote]

多重開機管理, 我慣用了 spfdisk 來處理, 你可以在以下網頁看看教程, 是中文繁體版的, 不過我覺得用英文的版本比較好些, 那看你自己喜好了.

補足一些係網頁教學內未有提及的 : 假如有 4 個分割磁區, 如果用了 spfdisk 的開機管理後, 已選擇開機的 OS 內, 是不會見到其他 OS 的 HDD 存在的, 即是在我的電腦內是祗見目前的 OS 的 HDD, 其他的 HDD 不會出現 Icon 的了, 這可免混亂, 另可以記住你最後一次啟動的 OS, 如冇再選擇時會啟動上一次啟動的 OS

教程網址 : [url]http://jhchen62.vbird.org/ins_spfdisk/ins_spfdisk.htm[/url]

[ Last edited by scau on 2007-10-17 at 10:29 AM ]

2007-10-17 10:09 i553041
[quote]Originally posted by [i]sojet[/i] at 2007-10-17 12:33 AM:
謝謝2位高手指教...再想請問如何安裝Multi Boot???? [/quote]
其實睇你Multi boot係想裝咩OS...
1.)Windows XP + Windows Vista + Linux?
2.)Windows XP + Windows 98 + Windows Vista?
3.)Windows XP + Linux?

例子1.)先裝XP,再裝Vista,跟住Linux,你可以用Linux的Grub Loader管理開機系統! (當然,三個OS需要安裝於3個唔同的硬碟分區)

例子2.)先裝98,再裝XP,然後就Vista,(分別安裝於3個唔同的硬碟分區),咁Vista個boot loader就可以管理XP同98

例子3.)先裝XP,再裝Linux,用GRUB管理開機...(2個OS分別安裝於兩個唔同的硬碟分區)

萬一你掉轉左安裝次序,例如你要安裝Linux + Vista,你裝左Linux先再裝Vista,咁你就需要使用開機管理工具,例如spfdisk...

2007-10-18 01:09 sojet
已收到..Thanks...

2007-10-18 10:51 media
其实都不用非装不同版本windows的
我装的两个windowsXP,一个简体一个繁体
用winPM做两个主分区,一边装一个就可以了。
实际上除了乱码,有些简体软件在繁体版本上有些功能都不能正常工作

頁: [1]