2007-10-16 13:49 aizlip
請問:加密咗既檔案係咪只可以用xp pro解密?
因為...
我而家既情況係...我先前用home既電腦將一個檔案加密咗,但解唔開,而攞過另一部係pro既電腦去解就解得開。
唔明白...
如果係咁,用home做加密咪好無聊?而所有pro都解得開咪好冇保障?:59:

2007-10-16 14:23 i553041
[quote]Originally posted by [i]aizlip[/i] at 2007-10-16 01:49 PM:
請問:加密咗既檔案係咪只可以用xp pro解密?
因為...
我而家既情況係...我先前用home既電腦將一個檔案加密咗,但解唔開,而攞過另一部係pro既電腦去解就解得開。
唔明白...
如果係咁,用h ... [/quote]
用XP Home加密數據?你是指EFS嗎?據我所知,XP Home是沒有EFS加密功能的!你所指的會否是其他加密方法?還是攪錯了,那台加密電腦應該是XP Pro?

請參考: [b]使用EFS為硬碟加密保護資料[/b]
[url]http://www.microsoft.com/taiwan/smallbusiness/issues/sgc/articles/protect_data_efs.mspx[/url]

其中一段:

您只能為 NTFS 檔案系統磁碟區上的檔案和資料夾加密。所以您不能使用 EFS 來保護使用 FAT 或 FAT32 檔案系統的硬碟資料。除非有特定的理由繼續使用 FAT 檔案系統,否則建議您將這些磁碟區轉換成使用 NTFS。Windows 95、Windows 98 和 Windows Millennium Edition 等作業系統不支援 NTFS 或 EFS。[b]Windows XP Home Edition 支援 NTFS,但是不支援 EFS。[/b]

如果你要一個類似EFS的數據加密功能,我介紹你用呢隻Freeware (TrueCrypt)
[url]http://www.truecrypt.org/[/url]

它能在你的硬碟上由你指定一個空間大小,(例如1GB)劃分一個虛擬加密空間(virtual encrypted disk ),你需要設定一個密碼,並輸入正確密碼才能打開該加密空間,打開後,該空間可當成一個磁碟機咁用(會給予加密空間一個磁碟機字元例如G:\)及存放任何資料!當你唔用果個虛擬加密空間時,只要關閉左佢其他人就無辦法取得內裡的任何資料!

truecrypt所用的加密演算法都非常強勁:
[url]http://www.truecrypt.org/docs/?s=encryption-algorithms[/url]

要夾硬破解真係...無乜可能!

儲存敏感資料就最o岩了!

[ Last edited by i553041 on 2007-10-16 at 02:26 PM ]

2007-10-16 14:44 aizlip
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-10-16 02:23 PM:
用XP Home加密數據?你是指EFS嗎?據我所知,XP Home是沒有EFS加密功能的!你所指的會否是其他加密方法?還是攪錯了,那台加密電腦應該是XP Pro?

請參考: [b]使用EFS為硬碟加密保護資料[/b]
[url]http://www.micros ... [/quote]

噢~~原來係我攪錯,加密時應該係xp pro
我只係想試下呢d一向都唔理既functions有冇用...冇野搵野攪嘛...:haha2:

唔該晒呀然,麻煩埋你添...

不過...

我最後得出一個好偉大既結論...

登、登、登...

原來home同pro真係有分別架!:titter2:

2007-10-16 15:08 i553041
[quote]Originally posted by [i]aizlip[/i] at 2007-10-16 02:44 PM:
噢~~原來係我攪錯,加密時應該係xp pro
我只係想試下呢d一向都唔理既functions有冇用...冇野搵野攪嘛...:haha2:

唔該晒呀然,麻煩埋你添...

不過...

我最後得出一個好偉大既結論...

登、登、登...
... [/quote]
乜咁客氣話麻煩我呀?反正而家o係公司都係發呆...無乜野做,KT唔死的話,我多數都係o係KT打發時間架喇,所以唔會麻煩我o既~!好悶~~

為免呢篇回覆有灌水之嫌,講返o的電腦野,以下係XP Home同Pro版o既分別:

[url]http://www.microsoft.com/china/windowsxp/pro/howtobuy/choosing2.mspx[/url]

2007-10-16 15:35 aizlip
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-10-16 03:08 PM:
乜咁客氣話麻煩我呀?反正而家o係公司都係發呆...無乜野做,KT唔死的話,我多數都係o係KT打發時間架喇,所以唔會麻煩我o既~!好悶~~

為免呢篇回覆有灌水之嫌,講返o的電腦野,以下係XP Home同Pro版o既分別:

[url]h ... [/quote]

我睇咗你個link啦,以前我冇乜理會home同pro既分別,可能我用既function唔多,所以冇影響。而且個home係跟機既,無謂o徒錢再買pro啦。
最近d朋友買機,跟機既大部份都係vista,我諗都冇人好似我咁再去研究home同pro既分別啦...

anyway, 阿然你都唔好在意呃唔呃post啦,反正威望都冇意義囉,加分又好、扣分又好,由佢啦...係度問得開心、答得開心咪得囉!嘻嘻...:haha2:

灌水...灌水...灌水...
加油...加油...加油...
happy...happy...happy...

頁: [1]
查看完整版本: 關於檔案加密問題