2007-11-17 22:13 常山趙雲
之前我用nero燒左D片落隻碟度,,
但係宜家開返睇唔到,,,
個格式係rmvb的,,,
燒完宜家佢改左做RMV,,
連原本個名都幫我改埋,,
唔知有冇辨法可以睇得呢??

2007-11-18 03:47 scau
[quote]Originally posted by [i]常山趙雲[/i] at 2007-11-17 10:13 PM:
之前我用nero燒左D片落隻碟度,,
但係宜家開返睇唔到,,,
個格式係rmvb的,,,
燒完宜家佢改左做RMV,,
連原本個名都幫我改埋,,
唔知有冇辨法可以睇得呢?? [/quote]

RMVB 是可變動比特率 (bps/s) 的格式,
由於影片中有時候會動的「物件」並不多,
可能背景是相同的而祗有人物在走動,
又或者嘴巴說話在動,
於是有了一個構想,
更新畫面並不需要整個畫面都更新,
祗要更新畫面中那個會動的物件就得了,
因此將可以節省大量頻寬,
這個就是可變動比特率的概念

如要燒成 VCD 的話首先確定可以播放 RMVB 檔,
例如已安裝 Real Player
或 Real Alternative 之類的軟件,
然後下載一個叫 RealMediaSplitter.ax 的檔,

下載點:http://tk12659.zj.com/realmediasplitter.zip

將 RealMediaSplitter.ax 解壓至 Windows\System32 內
(98/ME 的使用 Release 資料夾內的,
而 2000/XP/2003 使用 Realease Unicode 資料夾內的)

按開始→執行, 輸入「regsvr32 RealMediaSplitter.ax」→確定,
之後會提示成功.

開啟控制台→資料夾選項→檢示,
將「隱藏已知檔案的副檔名」選項前的打勾取消→確定.
將所有要燒錄成 VCD 的 rmvb 檔案重新命名為 avi 檔
(檔案的副檔名為「.rmvb」的改為「.avi」)

用 Nero 6.6 以後的版本將轉換後的文件進行燒錄
(注意要用 NERO Burning Rom 內選擇 vcd 格式來燒,
不能用 Nero StartSmart 來燒)

2007-11-19 21:15 常山趙雲
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-11-18 03:47 AM:
RMVB 是可變動比特率 (bps/s) 的格式,
由於影片中有時候會動的「物件」並不多,
可能背景是相同的而祗有人物在走動,
又或者嘴巴說話在動,
於是有了一個構想,
更新畫面並不需要整個畫面都更新,
祗要更新 ... [/quote]

條link唔得....

2007-11-22 12:50 scau
[quote]Originally posted by [i]常山趙雲[/i] at 2007-11-19 09:15 PM:
條link唔得.... [/quote]

[url]http://sourceforge.net/project/downloading.php?groupname=guliverkli&filename=realmediasplitter_20050227.zip&use_mirror=nchc[/url]

頁: [1]
查看完整版本: 影片的問題!!