@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » 有關不能開啟教學光碟問題????

2007-11-22 01:30 sojet
小兒有隻隨英文書附送的電腦光碟,放進我的電腦後不能開啟.但在別的電腦則能正常運作.
我用時出現以下文字:
Executable 'E:\program\main.exe' had the following unrecoverable error:
Couldn't find library MSVCR80.dll (required by
C:\PROGRA~1\COMMON~1\MICROS~1\OFFICE12\MSOXMLMF.DLL)
Please ensure that it is installed
請各位高手指點....謝謝!!!

2007-11-23 08:57 scau
[quote]Originally posted by [i]sojet[/i] at 2007-11-22 01:30 AM:
小兒有隻隨英文書附送的電腦光碟,放進我的電腦後不能開啟.但在別的電腦則能正常運作.
我用時出現以下文字:
Executable 'E:\program\main.exe' had the following unrecoverable error:
Couldn't find library  ... [/quote]

跟據提示是話少了一個檔案, 而這個檔案的目錄又係 Microsoft Office 內的, 會不會是要有安裝了 Office 才可以安裝到呀, 看看手冊吧, 應該有講的.:haha2:

2007-11-24 00:07 sojet
我已重新裝過 OFFICE 2007 都不能運作原因不明.
謝謝你的指點.

2007-11-24 09:24 scau
[quote]Originally posted by [i]sojet[/i] at 2007-11-24 12:07 AM:
我已重新裝過 OFFICE 2007 都不能運作原因不明.
謝謝你的指點. [/quote]

我估!... 會唔會你安裝的 Office 2007 精簡版呀? 可能會冇呢個檔都唔出奇喎, 你試下跟著佢提示的位置看看有冇呢個檔, 或者淨係下載呢個 DLL 放番係指的資料夾內試下啦!

[url]http://www.driverskit.com/dll/msoxmlmf.dll/2309.html[/url]

2007-11-25 01:30 sojet
Thanks....

2007-11-25 01:45 sojet
我將樓主scau指點我download的檔案代替原有的就可正常運作.

再次多謝!!!

頁: [1]